Borászati termék tételenkénti laboratóriumi és érzékszervi vizsgálata, minősítése közfogyasztásra történő forgalomba hozatal, vagy Magyarországról történő kivitel céljából
Borászati terméket forgalomba hozni, vagy Magyarország területéről kivinni az alább felsorolt esetekben lehetséges:
a hegybíró által kiadott végső származási bizonyítvánnyal,
a kémiai összetételre vonatkozó előírások analitikai vizsgálatának megfelelő eredménye esetén,
jogszabályban, vagy földrajzi árujelző termékleírásában meghatározott esetben a borászati termék érzékszervi jellemzőinek érzékszervi vizsgálat alapján megállapított megfelelősége esetén
a borászati hatóság által tételenként kiadott forgalombahozatali azonosítóval.
Jogszabály által meghatározott bizonyos esetekben a fentieket nem kell alkalmazni a must, a sűrített szőlőmust, a finomított szőlőmustsűrítmény és a borecet, valamint a még erjedésben lévő újbor tekintetében.